Tromsø Fakta
Byen og kommunen Tromsø (66.513 innbyggere i 2009) er Nord-Norges største by – og dessuten administrasjonssentrum i Troms fylke. Troms har Nordland som nabofylke i sørvest og Finnmark i nordøst og deler ellers grense med Sverige og Finland i øst, mens fylket i vest og nordvest grenser til Norskehavet, der det ligger mer enn 600 øyer innenfor Tromsø bykommunes grenser.
Tromsø har i etterkrigstiden, særlig fra 1960-årene av, hatt en kraftig ekspansjon – noe som også har gjort at bybebyggelsen har bredd seg utover fra sin opprinnelige konsentrasjon på den sørøstlige delen av Tromsøya. Veiforbindelsene til Tromsdalen-området på fastlandet (bro åpnet i 1960 og undersjøisk veitunnel i 1994) og til Kvaløya (bro åpnet i 1974) har medvirket sterkt til dette.
Sentrum i Nord-Norge
Tromsø er sentrum for handel, fiske, fiskeforedling, fiskeoppdrett og annen næringsvirksomhet – men også for undervisning og forskning. Byen har både høyskole og universitet – og det tidligere Regionsykehuset i byen er i dag både universitetssykeshus og det sentrale helseforetaket innenfor den administrative enheten Helse-Nord. Ellers kan det nevnes at Tromsø de senere årene også har utviklet en variert industrivirksomhet og et bredt spekter av tjenesteytende næringer. Nord-Norges største avis, «Nordlys», har dessuten sin hovedredaksjon her.
Historie
Byens historie kan føres tilbake til 1200-tallet, da det ble reist kirke på Tromsøya. Tromsø ble kjøpstad i 1794, og i 1867 – da Hurtigruta startet sine seilinger – ble byen nærmere knyttet til resten av landet. I dag anløper Hurtigruta fremdeles Tromsø – og i tillegg har byen en livlig hurtigbåttrafikk med Tromsø Dampskipsselskab A/S som hovedaktør. Det må også nevnes at Tromsø har en viktig posisjon innenfor den samiske historien. Arkeologer har påvist at det var samiske bosettinger her allerede for 9000 år siden.
Klima
Tromsø har et relativt kjølig værlag, som kan plasseres på grensen mellom et arktisk og et temperert kystklima. Fjorden fryser vanligvis likevel ikke til om vinteren på grunn av varmen fra Golfstrømmen. Gjennomsnittstemperaturen i januar ligger på ca. – 4 grader C, mens den i juli er på rundt + 12 grader C.
Turisme
Det som først og fremst gjør Tromsø til en attraktiv turistby, er posisjonen som hovedstad i «Midnattssolens land». Den perioden hvor solen er oppe dag og natt varer fra 21. mai til 21 juli – mens den motsatte tilstanden råder i perioden 21. november til 21. januar. Da er det nemlig polarnatt. Også muligheten for et glimt av det vakre nordlyset trekker folk hit. Byen ligger midt i den såkalte «nordlyssonen». Tromsø har dessuten et gammelt rykte på seg som «Nordens Paris» – en betegnelse som også av og til brukes i dag, der det bl.a. siktes til byens aktive og mangfoldige utelivstilbud.
Tromsø Lufthavn, Langnes, ligger på Tromsøya – 3-4 kilometer nordvest for Tromsø sentrum, og er Nord-Norges største og viktigste internasjonale flyplass.